Tulinopeuden mittaaminen kotikonstein
Sisältö
1 Johdanto
Tulinopeus (engl. fire rate) kertoo kuinka monta kuulaa sarjatuliaseesi ampuu esimerkiksi sekunnissa (rounds per second, rps) tai minuutissa (rounds per minute, rpm). Tulinopeus ei vaikuta aseesi kantamaan tai tarkkuuteen, mutta sillä on vaikutus aseen pelitehokkuuteen. Usein korkeampi tulinopeus tarkoittaa myös pienempää liipaisinviivettä, joka ainakin meikäläisen kohdalla on iso juttu sillä onhan se nyt kivampaa, että kuula lähtee piipusta heti eikä huomenna. Tässä artikkelissa ohjeistetaan, miten tulinopeus voidaan mitata helposti kotikonstein tietokoneen avulla.
2 Tulinopeuden mittaaminen
Tulinopeus voidaan mitata kronometrillä ampumalla kuulia sen lävitse. Helpompi ja todennäköisesti halvempi tapa on käyttää omaa tietokonetta ja mikrofonia mittaamaan laukaisusta tuleva ääni ja laskemalla audio-ohjelman avulla tulinopeus. Esimerkiksi ilmaiseksi ladattavalla Audacityllä voit äänittää mikrofonilla sarjatulta ja laskea ohjelman tuottaman aaltokuvan perusteella laukausten määrän sekunnissa. Homma ei sinäänsä ole millään tavalla uusi juttu ja on varmaan keksitty ennen softausurani alkua.
Aseen lisäksi tarvitset:
- Tietokoneen
- Mikrofonin (Mikä tahansa tietokoneeseen menevä tai sisäänrakennettu kelpaa.)
- Ilmaisen Audacity-audio-ohjelman tai vastaavan
3 Ohjelman käyttö ja tulinopeuden mittaus
Ohjelma ladataan osoitteesta http://audacityteam.org/. Asennus ei vaadi ihmeitä. Käynnistyksen jälkeen aukeaa kuvan 1 kaltainen ikkuna ja äänityksen voi aloittaa samantein. Äänitys, tauko, pysäytys ja muut nappulat löytyvät ylärivistä.
Äänitä pari sekuntia sarjatulta. Asetta ei tarvitsee pitää ihan kiinni mikissä. Audacity muodostaa äänenvoimakkuudesta ikkunaan aaltokuvion, jossa laukaukset näkyvät selvinä piikkeinä. Tulinopeus voidaan laskea piikkien määrän perusteella kuvan 2 tapaan. Varsin simppeliä siis!
4 Muita ominaisuuksia
Tulinopeuden lisäksi Audacityllä voi tehdä paljon muutakin jännää. Siitä löytyy esimerkiksi työkalu, jonka avulla voit soittaa äänitetyn pätkän eri nopeudella (kuva 4). Voit siis helposti testailla ja vertailla miltä eri tulinopeudet kuulostavat. Kuvassa 5 löytyvät suurennustyökalut. Suurentamalla kuvaa nähdään piikit ja aaltokuvio tarkemmin. Kuviosta voidaan periaatteessa analysoida koneiston toimintaa. Huono rattaiden kohdistus johtaa usein inisevään tai rahisevaan koneistoon, joten myös kuvio on hieman erilainen, kuin hyvin shimmitetyllä aseella.