Airsoft-aseen maalaamisen kirjo
1 Johdanto
Airsoft-aseen maalaamiseen on useita päteviä tyylejä, tässä niistä yksi. Tärkein kaikkia erilaisia lähestymistapoja yhdistävä tekijä on suojaaminen: maalia ei saisi kulkeutua aseen sisälle! Tässä artikkelissa käydään homma läpi vaiheittain ja seurataan millainen meidän Tapsan AK:sta tuli!
Aivan aluksi kannattaa miettiä, että millaista lookkia maalauksella tavoitellaan. Naamioarvoa? Tavallisuudesta poikkeavaa ulkonäköä? Jonkun tietyn refeaseen kopioimista? Keinot ja väriskaala kannattaa valita tavoitteen mukaan. Naamioarvon kannalta hiukan vaalea on yleensä parempi kuin tosi tumma, mutta liiallisuuksiin ei kannata mennä. Jos refepyssy on maalattu luonnonmateriaaleja hyväksi käyttäen, mutta juuri oikeanlaista vähäsateisen toukokuun jättipunapuun lehvää ei Suomesta löydy, voi korvikkeen leikata pahvista/paperista tai käyttää muovikukkia.
Maalatessa tulee myös ottaa turvallisuus huomioon: maalihuurujen hengittely saattaa leikata aivosoluja turhankin tiukkaan tahtiin YO-kokeen ja kognitiivisten kykyjen kannalta, joten hoida maalaukset hyvin tuuletetussa tilassa! Ulkona ehkä aina paras, mutta avonainen autotalli toimii myös. Jos käytettävissä on maalauskaappi, kannattaa sitä ehdottomasti käyttää.
1.1 Tapsan AK
Tapsan maalausprojektiksi valikoitui tuore LCT:n AK-104/105. Ulkoisesti pyssy ei ole säilynyt vakiona, vaan siihen on pultattu CYMAn kiskollinen laatikonkansi, ACM holo, LCT:n bufferiputkiadapteri, Big Dragonin kitkalukitteinen vetoperä, US Palm -mallinen pistoolikahva, CYMAn tulenvalitsin, CYMAn latauskahvan jatkopala ja lippaina, jotka myös maalataan, toimii Cyman AK-74 -malliset midcapit. Maalit löytyi EC Paintilta: kojootinruskea, tummanruskea ja oliivinvihreä. Tapsan tavoite maalaukselle oli saada ase naamioitumaan paremmin. Plussaa on, jos siitä tulee samalla siistimpi. Melkoinen milsimmaaja tuo meidän Tapsa!
2 Esityöt
Aina kannattaa vähintään puhdistaa ase. Monet myös hiovat aseen mahdollisimman hienolla hiekkapaperilla ennen maalausta (ja puhdistusta). Kirjoittaja on hionnan pari kertaa tehnyt, eikä ole suurta vaikutusta maalien pysyvyyteen huomannut. Kulutuksen alla olevista kohdista maali lähtee joka tapauksessa ja joissain paikoissa se pysyy käytännössä ikuisesti. Jos haluat saada aseeseesi nopeasti kuluneen lookin, kannattaa hiominen jättää välistä.
Puhdistukseen kannattaa käyttää tököttiä mikä irrottaa rasvaa. Muista antaa puhdistusaineen haihtua kunnolla! Vanhat maalit on helpointa poistaa asetonilla. Apuna kannattaa käyttää rätin lisäksi esimerkiksi vanupuikkoja, jotta maalin saa pois pienimmistäkin koloista. Jos käytät vahvempia puhdistusaineita kannattaa aina kokeilla johonkin huomaamattomaan paikkaan että ne eivät vahingoita mitään! Mikään ei pilaa päivää niinkuin olemattomiin kihisevä muovi/kumiosanen!
Suurena opportunistina tunnettu Tapsa jätti puhdistuksen väliin, mutta toisaalta ase oli jo valmiiksi hyvin puhtaassa kunnossa. Work smart not hard!
2.1 Alusta
Vanha hyväksi todettu alusta on sanomalehti jonka päälle ase asetetaan kyljelleen ja jossa sitä käännellään välillä ympäri kuin kyljystä grillissä. Muitakin vaihtoehtoja on: esimerkiksi liekinsammuttimesta aseen saa ripustettua pystyyn roikkumaan kepin, narun ja A-tikkaiden avulla. Tällöin ase on helpompi maalata kerralla joka puolelta mätsäävästi. Ripustettaessa maalaustilan suojaamiseen kannattaa käyttää vähän enemmän efforttia, helpointa on tehdä se ulkona.
3 Suojaaminen
Suojaamisessa tärkeintä on estää maalin joutuminen aseen sisään. Kriittisiä kohtia ovat mm. piippu, lipaskuilu, tuuletusaukollisen pistoolikahvan pohja ja hylsyportti. Jos maalattava ase on todella hankala suojattava, voi sen myös purkaa ja maalata ulkoiset osat erikseen. Jotkut tykkäävät siitä, että suojattujen alueiden rajat ovat kuin viivoittemella vedettyjä ja toiset taas ovat asiassa suurpiirteisemmällä kannalla. Molemmat ovat yhtä oikeassa! Tapsa lähti suojaamaan varsin perinteisellä hyväksi todetulla meiningillä: maalarinteippiä kriittisiin paikkoihin. Jos maalarinteippiä ei ole, tai suojattava on todella pieniä alueita myös sinitarra on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Se saattaa tosin jättää rasvaisia jälkiä, eli jos kohtia jossa sinitarraa on ollut on tarkoitus maalata, tulee ne putsata uudestaan.
4 Maalaaminen
Kriittistä on hyvän maalin valinta: Tapsa käytti EC Paintteja, jotka ovat varsin hyväksi todettuja maaleja. EC Paintit toimivat myös NIR-alueella, eli jos maalauksen on tarkoitus suojata myös pimeänäkövehkeiden tähystykseltä, kannattaa käyttää niitä. EC Paintit eivät ole ainoa vaihtoehto, mutta tosi iisi(hehheh) sellainen! Lämpötila pelaa omaa rooliaan: jos maali on kylmää se roiskii helpommin. Kirjoittaja on useasti pitänyt maaleja hetken kädenlämpöisessä vesihauteessa. Koska kyseessä on painepakkaus, tulee tässä kohtaa noudattaa tervettä maalaisjärkeä. Kesähelteillä maalatessa maalien lämmittäminen on turhaa. Loppujen lopuksi maalit ovat se mihin tässä puuhassa kannattaa laittaa rahaa kiinni: halvemmat maalit monesti jättävät kiiltävämmän pinnan ja lähtevät helpommin pois, mutta toki joskus täytyy vetää budjettivaihtoehdolla.
Itse maalaamisessa on tärkeää olla innostumatta liikaa: liian paksu kerros saa maalin valumaan ja myös lohkeilee irti helpommin. Mieluummin siis monta ohutta kuin yksi paksu, vaikka se viekin enemmän aikaa. Maalipurkin kyljestä löydät kuivumisajan, jonka jälkeen on turvallista suihkia seuraava kerros. Purkista löydät myös oikean suihkutusetäisyyden. EC Paint on tosi hiukan löysäillyt tässä ja speksit puuttuvat: yleensä EC Paint kuivuu kääntely kuivaksi jopa viidessä minuutissa, mutta vartinkin voi odottaa jos haluaa vetää varman päälle. Sopiva suihkutusetäisyys on n. 30-50 cm. Suihkutusetäisyyttä voi myös varioida: suihkuttamalla kauempaa osa maalista ehtii kuivua ilmalennon aikana ja pinnasta tulee aavistuksen röpelöinen ja karhea. Joka tapauksessa liian läheltä ei kannata suihkia liian paksujen kerrosten välttämiseksi. Kun suihkimisvaihe päättyy, tulee spray-pönttö kääntä ylösalaisin ja suihkuttaa niin kauan kunnes suuttimesta tulee vain ponneainetta. Tämä siksi, että maali ei kuivu suuttimeen ja tuki sitä.
4.1 kuviot
Pohjamaalin (eli tasainen kerros yhtä väriä, yleensä kannattaa maalata pohjaksi joku vaalea väri) jälkeen voi joko suihkia ns vapaalla kädellä lisää väriä tai sitten erilaisia apukeinoja käyttäen luoda erilaisia kuvioita. Tällaisia apuvälineitä ovat mm. sapluunat, kontaktimuovi, teippi, kasvit, erilaiset verkot, narut sekä sieni ja astia. Jälkimmäinen toimii siten, että maalia suihkutetaan astiaan josta se sienen avulla töpötellään aseen pintaan. Myös sivellintä voi käyttää. Kuvion tekeminen on se työvaihe, jossa voi heittäytyä luovaksi!
Tapsa käytti kuvion luomisessa vapaan käden ja narun yhdistelmää. Tämä on hyvä tapa, sillä aseeseen syntyy värialueiden välille teräviä ja pehmeitä siirtymiä ja siten enemmän silmää hämääviä ja aseen muotoa rikkovia kuvioita. Saman kaltaisen efektin saa myös tekemällä verkosta suikaleita ja kietomalla ne aseen ympärille tai vaikka siirtämällä sapluunaa välillä lähemmäs ja kauemmas kohteesta.
5 Kuivattelu
Kuivumisen suhteen kannattaa luonnollisesti pelata hiukan varman päälle: sormenjälki voi toki olla kiva tekijän signeeraus, mutta useimmissa tapauksissa ne vain ärsyttävät. Myös eri värien välillä kannattaa maalien antaa kuivua kunnolla, sillä maalatessa märän päälle alkaa maali lohkeilemaan helpommin. Loppullisen ”lujuutensa” spray-maalit saavuttavat usein vasta parin viikon kuluttua maalauksesta! Myös lämpötilalla on merkitystä kuivumisen suhteen: lämpimässä maali säilyy juoksevana pidempään.
6 Lopuksi
Maalaamisen pätee vanha tilastoinnin periaate: shit input equals shit output. Maalaamiseen kannattaakin varata kunnolla aikaa, järkeä ja välineitä. Mutta jos homma menee pieleen, muista, että aina maalit voi poistaa ja aloittaa alusta. Monet tekevät myös siten, että maalavat ensin jonkun halvemman pyssyn/asian harjoitukseksi ja siirtyvät sitten varsinaisen projektin pariin. Nämä ohjeet eivät ole pyssymaalauksen tie, totuus ja elämä, mutta perustuvat kuitenkin jonkunmoiseen kokemukseen maalaamisesta. Niitä saa ja voi soveltaa!
Tärkeintä on kuitenkin se, että olet itse projektiisi tyytyväinen. Hyviä maalaushetkiä, rakkaat lukijat!