Varusteet pitkissä peleissä

Ulos tukikohdasta ja kohti viidakkoa.

1 Johdanto

Tradetechin toimituksen korvanappiin tuli tieto, että kesä lähestyy, Berget lähestyy, TSTOS 18 lähestyy, tiimifoorumit avaavat pian ovensa ja muutenkin pelikausi lähenee. Siispä päätimme koostaa teille arvon lukijat muutaman tuotevinkin kesän isoihin rientoihin! Artikkeli on hiukan suunnattu pelaajille, joilla ei kamalasti ole kokemusta pidemmistä peleistä, mutta myös konkarit saattavat löytää uusia juttuja. Artikkeli ei myöskään kummemmin pureudu siihen, että mitä varusteissa kannattaa kantaa, mutta saatamme sivuta aihetta tulevaisuudessa. Huoltamisen merkitystä sivutaan artikkelin lopussa.

Esimerkkivarustus on kevyt ja nopea jääkäröintiin soveltuva kokoonpano. Olalla on keikkalaukku, johon pelivarusteet saa pakattua.

Yllä oleva esimerkkivarustus sopii parhaiten nopeaan jääkäröintiin tai mekanisoituun taisteluun, joissa tehtävät ovat joko lyhyehköjä tai sitten ajoneuvossa voi pitää osan tavaroista. Varustuksen ”kantamaa” voisi helposti lisätä lisäämällä pari lipastaskua ja pari yleistaskua, jotta vettä, ruokaa ja kuulia saisi kannettua mukana hiukan enemmän.

2 Aseistus

2.1 Pääase

Heittämällä yleisin, ja kenties myös tehokkain, valinta pääaseeksi isompiin on suurinpiirtein 1,4-1,7 joulea kellottava rynnäkkökivääri. Aseen luotettavuuteen kannattaa panostaa: on aika laimeaa lähteä esimerkiksi Ruotsiin asti hajottamaan pyssy ensimmäisessä vedossa. Ja vara-aseeksi on usein tarjolla korkeintaan joku ikäloppu muovirunkoinen alle joulen ruoska. Tradetechin suositus onkin Krytac, sillä nämä aseet on suoraan laatikosta luotettavia ja varmatoimisia sekä tehot ovat ihan riittävät Ruotsiin. Jos aseen kantamaa haluaa lisätä, voi harkita sylinterin vaihtamista suurempaan tilavuuteen, jolloin piippuun tulee enemmän ilmaa raskaita kuulia ajatellen. Hyviä vaihtoehtoja Krytacilta on esimerkiksi Trident-sarja täynnä! Kannattaa myös harkita Lonexin aseita tai sitten jotain vähemmän kunnianhimoista ja päivittää niiden tekniikkaa asentamalla ainakin MOSFET, tästä kategoriasta näppäriä esimerkkejä ovat Specna Arms ja CYMA. Lippaita ja akkuja kannattaa varata aseelle runsaasti. Taistelut kestävät usein pitkään, joten kuulaa kyllä täytyy laittaa lentämään! Suomalaisten etuna on myös usein ollut hyvä tulivoima ja tulenkäyttö, joten pienellä ammusmäärällä varustettu taistelija saattaa joutua miettimään liikaa sitä, että kannattaako nyt käyttää tulta rohkeasti. Hyvä nyrkkisääntö on, että ”there is no overkill, only underkill.” 6 lipasta on jo alku, mutta enemmänkin kannattaa ottaa. Esimerkiksi Bergetissä lippaiden määrälle ei ole mitään rajoitusta, joten päivärepun ylimääräisen tilan voi huoletta täyttää lippailla. Kannattaa myös harkita sitä, että oman ryhmän keskuudesta valitaan kuormamuuli joka kantaa ylimääräisiä lippaita kaikkien käyttöön. Akkuja kannattaa varata ihan vähintään kaksi, mielellään kolme. Tällöin voi pitää yhtä aseessa, yhtä varalla mukana ja yhtä latauksessa. Latauspisteet, jos niitä on, saattavat olla isommissa peleissä varsin ruuhkaisia, joten akkujakaan ei sinänsä voi olla liikaa. Sama pätee paineilmaan ja kaasuun!

2.2 Sivuaseet ja vara-aseet

Sivuaseena esimerkkipelaajallamme on WE:n Glock 19. Kotelo on Cytaccia.

Sivuaseeksi fiksuin valinta on kaasu- tai sähkötoiminen pistooli. Sähkötoiminen on aavistuksen varmatoimisempi, mutta tehokkuus ja tunnelmapisteet kääntävät Tradetechin lahjomattomat tuomarit kaasupistoolien kannattajiksi. Kaasupistoolia kannattaa hiukan katsoa valmistaja edellä: luotettavia valmistajia ovat ainakin WE ja Tokyo Marui. Suosittuja malleja, joihin on paljon varaosia ovat esimerkiksi Glock- ja Hi-Capa-pistoolit.

3 Vaatteet ja varusteet

3.1 Suojavarusteet

ESS:n Crossbowit ovat matalaprofiilinen ja ergonominen vaihtoehto.

Suojalaseiksi kannattaa valita joku kevyt ja ilmava malli, jota on mukava pitää päässä monta päivää putkeen. Kirkkaat linssit ovat pitkällä tähtäimellä mukavemmat kuin värilliset tai tummat, mutta mikään ei estä vaihtamasta linssejä aina valaistusolosuhteiden mukaan. Hyviä malleja ovat esimerkiksi ESS Crossbow ja Bollén Cobra. Alakasvosuojaa kannattaa myös harkita, vaikka kulkemaan mukaan reisitaskuun jos sitä ei halua kokoajan pitää kasvoilla. Alakasvosuojan turvin monesti uskaltaa pelata lähitilanteet kovempaa ja ns. loppuun asti, kun legojen puolesta ei tarvitse jännittää.

3.2 Maastopuku

Invader Gearin taisteluhousut ja –paita Woodlandina ovat erinomainen vaihtoehto FINBATille ja muille UPIR-joukoille Berget 16 -peliin.

Maastopuvuksi Tradetech suosittelee Invader Gearin modernein ominaisuuksin varustettuja tappelupaitoja ja -housuja. Valikoimasta löytyy sopiva kuvio kesän suurpelien (Berget, TSTOS 18) kaikille osapuolille. Taistelupaita on mukavan kevyt ja ilmava vaihtoehto pohjoiseen kesään ja tappeluhousujen ominaisuudet mahdollistavat sen, että tarvittavat kilkkeet kulkevat mukana ja jokaiseen tilanteeseen voi mennä täysillä polvia pelkäämättä. Erityismaininnan saavat Invaderin Woodland-kuvioidut taisteluhousut, sillä monella saattaa olla uuden kuvion hankinta edessä kun FINBAT siirtyi perinteikkäältä NAF-osapuolelta UPIR-osapuolelle.

Helikonin Gunfighter on erinomainen perussoftshell. Takki on varustettu ohkaisella vuorella, joten se sopii paremmin illoiksi ja öiksi kuin kevyeksi sadetakiksi päivällä.

Illan kylmemille keleille kannattaa joko tavallinen maastopuvun takki tai shoftshell-takki. Berget ja Ehasa eivät aseta rajoituksia sadevaatteiden kuviolle, mutta epäselvien tilanteiden välttämiseksi väärällä kuviolla varustettua sadevarustusta voi ja kannattaa pitää maastopuvun alla.

3.3 päähine

Päähinevalinta on loppujen lopuksi suhteellisen vähän kriittinen. Suojausta halajavan kannattaa kääntyä kypärien puoleen. Varsinainen vinkki kypärien puolelta menee tällä kertaa niskasäädölliselle Emersonin kypärälle, sillä se on helppo säätää tukevaksi ja liikkumattomaksi, ajatellen esimerkiksi kamerakalustoa. Kevyempää vaihtoehtoa kaipaavalle erilaiset booniet ovat kuin nenä päähän.

3.4 kantolaite

Templar’s Gearin TPC on kevyt, kestävä ja moderni plate carrier

Kantolaitteeksi suosittelemme joko jotain chestrig-tyyppistä ratkaisua, tai sitten postmodernia plate carrier -liiviä. Ensin mainitun etuna on pieni koko yhdistettynä hyvään kantokapasiteettiin. Pidemmissä peleissä mukana joutuu kuitenkin usein kantamaan reppua, mikä syö avoimesta selästä saatua etua. Plate carriereista kapasiteettia löytyy edestä suurin piirtein yhtä paljon kuin chestrigeistä, mutta selän ollessa peitettynä liivillä on selkään kiinnitettävillä taskuilla mahdollista poistaa tarve erilliselle repulle. Tällöin toki ”taistelupainoa” ei ole mahdollista keventää samalla tavalla, mutta ainakaan päiväreppua ei taistelun jälkeen tarvitse lähteä hakemaan kätköltä. Chestrig-valintamme kohdistuu Tasmanian Tigerin modulaariseen perusmalliin. Tämä liivi on taatusti kestävä ja PALS-matriisiin käyttäjä voi koota haluamansa kokonaisuuden taskuja, joilla tarvittava kulkee mukana. Chestrigin kaveriksi kannattaa ottaa pienempi juomarakko sekä reppu tai juomarakon kantolaite, jotta tuikitärkeää vettä kulkee mukana riittävä määrä.

Plate carrieriksi Tradetech suosittelee Templar’s Gearin TPC:tä. Liivi on erityisen laadukas ja kestävä, joten se kestää varmasti taistelun tuoksinnassa tehdyt haavoittuneiden hätäsiirrot ja muut taisteluakrobaattiset temput. Laserleikkauksen ansiosta liivi on myös kevyt. Liivin selkään voi kiinnittää rakkotasku, esimerkiksi tähän Templar’s Geariin taskuun mahtuu noin pari litraa vettä (isomman rakon voi täyttää vajaaksi ja taittaa ylimääräiset taskun sisään) eikä se tule ärsyttävästi liivin ylä- tai alareunasta ylitse. Enemmän kapasiteettia kaipaavalle on tarjolla myös isompi malli, mutta tällöin tasku tulee useimmista liiveistä ylitse. Liivin selkään voi kiinnittää myös erilaisia yleistaskuja, esimerkiksi eväitä tai ammuksia varten. Vielä yksi valtti TPC:n eduksi on vaihdettava etuläppä, joten eri kokoisia lippaita varten liiviin voi herkistellä useamman etuläpän varustettuna sopivilla taskuilla. Esimerkkivarustus on hyvinkin yksinkertainen ja suoraviivainen, eikä siihen olisi ollenkaan paha lisätä muutama yleistasku.

Templar’s Gearin rakkotaskuun voi kiinnittää lisää taskuja tai remmien alle saa esimerkiksi sadevaatteet kiinni. Vyölle on jätetty tyhjää tilaa, jota voi halutessaan käyttää esimerkiksi yleistaskuille ja muille.

Helppo keino lisätä kapasiteettia taisteluvälineiden kantamiseen on ottaa liivin tai chestrigin kaveriksi taisteluvyö. Taisteluvyösuosituksen jakavat Tasmanian Tiger ja Templar’s Gear. Tasmanian Tigerin vyön mukana tulee matalaprofiiliset valjaat joita voi käyttää liivin alla. Vyö on pehmustettu ja mukava kantaa pitkiäkin aikoja. Templar’s Gearin taisteluvöissä on enemmän vaihtoehtoja: PT4 on matalaprofilinen perusvyö, jonka kumiset kitkapalat pitävät vyön paikallaan myös ilman valjaita. PT2 on hieman enemmän pehmustettu ja sen kaveriksi ei erikseen tarvitse sisävyötä. Taisteluvyöhön kannattaa laittaa taistelun kannalta kaikkein vältämättömin, joten sitä voi pitää päällä melkein kokoajan paremman valmiuden saavuttamiseksi. Yleinen tapa on laittaa taisteluvyöhön pari lipastaskua pää- ja sivu-aseelle, sivu-ase koteloineen sekä tyhjien lippaiden tasku. Näiden lisäksi vyöhön voi myös ajatella ensiaputaskua tai pientä yleistaskua. Esimerkiksi Templar’s Gearin kengurutaskuissa kulkee näppärästi samassa paketissa lippaat pää- ja vara-aseelle! Toinen näppärä tasku on irrotettava ensiaputasku, esimerkiksi Condorilta tai Templarilta. Taskuun voi ensiapuvälineiden sijaan sijoittaa esimerkiksi ruokailutarpeet tai kuulapussin ja lataustarvikkeet, jolloin koko setti on helppo irrottaa ja ottaa käsiteltäväksi ja käytön jälkeen jemmata taas liiveihin.

3.5 Reppu ja laukku

Mil-tecin keikkalaukkuun pelivarusteet mahtuvat varsin helposti.

Päivärepulle on usein pidemmissä peleissä tarvetta, sillä tukikohtaan ei välttämättä pääse piipahtamaan joka hetki. Päiväreppua voi myös ajatella erityisenä voimakertoimena, sillä jos repussa kulkee muokana päivän ruokavarat, vedet ja muut tilpehöörit, ei voimia tarvitse kuluttaa tukikohtaan huoltamaan siirtymällä. Päivärepuksi sopivia reppuja meiltä löytyy valikoimasta useampia, mutta erityismaininta menee Tasmanian Tigerin repuille. Repuista isoin, Mission Pack, on jo varsin iso ja soveltuu siten myös lyhyisiin yöpymisreissuihin. Mission Pack ja keikkalaukku riittävät yksinään majoitus- ja taisteluvarustuksen kelkkoamiseen pelipaikalle!

4 Lopuksi

Verkkohuivi on näppärä, kevyt ja vähän tilaa vievä ratkaisu kaikenlaiseen naamioitumiseen.

Ylläoleva ei ole mitenkään lopullinen lista, tai ainoa oikea vaihtoehto, vaan tarkoitus on tarjota pelaajakunnalle pohja, jonka perusteella omaa varustusta voi miettiä isompiaja pidempiä pelejä ajatellen. Vaikka taisteluvarustusta ja aseistusta on kiva mähmiä ja pohtia, niin tärkeintä on miettiä oma varustus sellaiseksi, että pelistä pystyy nauttimaan myös muutenkin kuin varsinaisen taistelutoiminnan osalta! Esimerkiksi majoitusvarusteisiin kannattaa paneutua, että pelit eivät jää kesken vilustumisen takia. Unen lisäksi myös muu huoltaminen on tärkeää. Jos pelin vetää miinuskaloreilla, niin keho ei pääse missään vaiheessa palautumaan ja on iso riski, että pelaaja uupuu kesken pelin. Myöskin kannattaa aina syödä kunnon lämmin ateria ennen nukkumaanmenoa, että keho palautuu unen aikana. Vettä kannattaa juoda vähintään parisen litraa päivän aikana. Ei kannata kuitenkaan liikaa luottaa numerodataan: omat tarpeet on tunnistettava omaa kroppaa kuuntelemalla. Reagoida kannattaa, jos tuntuu, että omat syömiset tai juomiset karkkaavat kovin kauas viitteellisistä arvoista. Hyvä nyrkkisääntö on, että tukikohdasta poistuttaessa mukana tulisi taisteluvarusteiden lisäksi olla pari litraa vettä ja ruokaa semmoinen 500-1000 kilokaloria. Tukikohdassa sen puoleen kannattaisi olla 3500-5000 kilokaloria ruokaa per päivä, vettä 3-5 litraa per päivä, kuivat vaihtovaatteet ja kuivat nukkumavarusteet.  

Päivitysloki

  • (23.2.2018) Lisätty maininta, että Ehasa eikä Berget aseta rajotuksia sadevaatteiden kuviolle.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail