Airsoft-aseen turvallinen käsittely
1 Johdanto
Airsoft-aseen turvallinen käsittely on varmasti monille tuttua puuhaa, mutta kertauksesta on tuskin ikinä haittaa! Artikkeli onkin suunnattu enemmän vasta-alkajille, mutta kuka tahansa voi käyttää sitä muistin virkistämiseen ja uusien kikkojen oppimiseen!
Turvallinen aseenkäsittely on kaikki kaikessa. Vaikka airsoft-aseella on vaikea aiheuttaa suurta tuhoa, ovat silmävammat silti aina todella vakavia tapauksia ja mahdollinen seuraus on sokeutuminen. Siksi tässä artikkelissa käymmekin läpi, miten ase tehdään turvalliseksi esimerkiksi offarilla oleskelua varten, jotta kuulaa lennättäviä vahinkoja ei tapahtuisi. Suosittelemme kuitenkin, että silmäsuojaus pidetään aina päässä, myös offarilla!
2 Aseen tekeminen turvalliseksi
Aina kun asetta ei käytetä, esimerkiksi erien välissä tai respalla, ei ole ikinä pahitteeksi tehdä asetta turvalliseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lipas irrotetaan aseesta ja tehdään tarvittavat toimet, että piippu on tyhjä. On parempi tehdä homma hiukan yli kuin jättää vajaaksi. Kuulat ovat monesti vikkeliä otuksia ja tahtovat herkästi jäädä aseen sisään.
2.1 Sähköaseen tekeminen turvalliseksi
Sähköaseella homma on erityisen helppoa: ensin lipas irti, sitten käännä ase niin, että syöttöputki osoittaa ylöspäin ja ammu muutama laukaus kertatulella turvalliseen suuntaan. Monilla pelipaikoilla offarien läheisyyteen on tehty erillisiä tyhjennysalueita joita kannattaa käyttää! Mikäli erillistä tyhjennysaluetta ei ole pelipaikallasi, niin on turvallisempaa ampua tyhjälaukaus maata kohti kuin esimerkiksi puihin tai taivaalle.
2.2 Kaasuaseen tekeminen turvalliseksi
Kaasuaseen tyhjentäminen kuulista on yleensä hiukan monimutkaisempaa, sillä useimmilla kaasuaseilla ei voi ampua tyhjälaukausta ilman lipasta. Jos aseessa kaasu on lippaassa, tapahtuu homma seuraavasti: ensin lipas irti ja sen jälkeen muutama latausliike. Piipussa olevan kuulan pitäisi tällöin pudota pois piipusta. Asia on helpointa varmistaa vetämällä luisti taakse ja kurkkaamalla piippuun hop-upin päädystä: jos valo paistaa läpi, on piippu tyhjä! Jos kuula ei putoa piipusta, ei hätää. Ase on turvallinen niin kauan kun lipas on irti aseesta. Joillain pelipaikoilla vara-asetta/pistoolia saa säilyttää offarillakin kotelossa ladattuna, mutta varmistu asiasta ennen kuin jätät turvallistamisen välistä!
Jos kaasuaseessasi kaasusäiliö (tai CO2-patruuna) on erillä lippaasta tyhjälaukaukset voi tehdä ihan kuten sähköaseessakin: lipas irti ja muutama laukaus turvalliseen suuntaan.
2.3 jousitoimisen aseen tekeminen turvalliseksi
Jousitoiminen ase on periaatteeltaan ihan kuten kaksi edellistäkin: lipas irti ja muutama tyhjälaukaus turvalliseen suuntaan.
3 Aseen käsittely ylipäänsä
Aseita, edes suhteellisen vaarattomia airsoft-replikoita, käsitellessä pitää muistaa pari perussääntöä:
- Kohtele asetta aina kuin se olisi ladattu.
- Osoita piipulla vain sellaisia asioita, joita olet valmis ampumaan ja jotka ovat suojautuneet kuulan osumisen varalta.
- Pidä sormi liipaisinkaaren ulkopuolella kunnes olet valmis ampumaan.
- Pidä ase varmistettuna kunnes olet tehnyt ampumispäätöksen.
- Tutustu aseesi toimintaan ennen kuin käytät sitä ensimmäisen kerran.
- Älä pidä asettasi näkyvillä julkisilla paikoilla.
Käytännössä nämä tarkoittavat sitä, että kentällä ja offarilla ei osoitella muita tarpeettomasti (pelitilanne on luonnollisesti asia erikseen, mutta ei ole soveliasta maalata ihmisiä turhaan yhtään missään tilanteessa!), ja että asetta ei laukaista, edes tyhjänä, ilman että laukaisemisen turvallisuudesta on varmistuttu.
4 Yleistä
Näissä ohjeissa ei ole käsitelty kaikkia mahdollisia sääntöjä ja ohjeita, vaan näiden lisäksi on tärkeää lukea myös oman pelipaikkasi säännöt. Esimerkiksi siinä, että missä ja milloin tyhjälaukaukset kuuluu ampua voi olla suuriakin paikallisia eroja. Muista, että ikinä ei ole pahitteeksi kysyä neuvoa! Aseen käsittelyä voi harjoitella kuivana myös kotioloissa, muutenkin kuin lippaan vaihtojen osalta.
Ase kannattaa myös pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa. Esimerkiksi AK-sarjan aseissa löysä tulenvalitsin pääsee herkästi putoamaan varmistetulta sarja- tai kertatulelle. Aseiden virittämisessä ja huoltamisessa turvallisuuden tulisikin olla ensimmäinen lähtökohta. Joskus kentillä näkeekin aseita, joista on jopa poistettu varmistin kokonaan. Tämä on vähän tyhmää ja tosi ajattelematonta kanssapelaajia kohtaan. Älä ole pelipaikan vaarallisin pelaaja, jooko.