Aloittelevalle softaajalle
Sisältö
1 Johdanto
Ensimmäinen pyssy hankittu ja nyt pitäisi lähteä softaamaan? Onko pyssyn hankinta vielä edessä? Vai onko airsoft vielä hieman tuntematon käsite? Tämä artikkeli, ns. aloittelijan opas, pyrkii vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin airsoftista ja tarjoamaan aloittelevalle harrastajalle pienen tietoiskun tärkeimmistä airsoftiin liittyvistä asioista. Lisää aloitteleville softaajille suunnattuja artikkeleja tai tärkeitä aiheita löydät Tradetechin Aloittelijalle-kategoriasta.
2 Mikä airsoft?
Airsoft on Japanista lähtöisin oleva liikunnallinen taistelupeli, jossa pelaajat kisaavat toisiaan vastaan usein kahtena osapuolena. Käytännössä osapuolien tavoitteena voi olla vaikka pudottaa vastapuoli pois pelistä tai valloittaa jokin piste maastossa. Sotaisalta vaikuttava harrastus tarjoaa tosiasiassa todella hyvän mahdollisuuden ulkona liikkumiseen ja sosiaalisten taitojen kartuttamiseen. Airsoft ei ole sama asia kuin paintball, jossa pelivälineenä toimii värikuulia ampuva kaasu- tai paineilmatoiminen merkkain. Airsoft-kuulat ovat pienempiä kuin paintballin värikuulat (6 mm vs. 17 mm), ja lisäksi ne eivät hajoa eikä niistä irtoa väriä osuessaan. Paintball on usein myös hieman kilpailuhenkisempää kuin airsoft.
3 Välttämättömät varusteet ja muut hyödyllisyydet
Pelivälineenä käytetään muovi- tai nykyään biokuulia (maatuvat luontoon) ampuvia airsoft-aseita, jotka muistuttavat ulkonäöltään todella paljon aitoja tuliaseita. Tämän lisäksi lähes kaikki pelaajat käyttävät maastopukuja ja oikeita taisteluvarusteita pelatessaan. Pelivälineen tai varusteiden hankkiminen saattaa mietityttää vasta-alkajaa. Mitä kaikkea pitää hankkia ennen peliä ja mitä ei välttämättä tarvitse? Mikä pyssy kannattaa hankkia?
3.1 Silmäsuojaimet
Airsoft-asettakin tärkeämpi varuste on kunnolliset silmäsuojaimet. Ilman silmäsuojausta pelikentälle ei ole asiaa. Suojaimiksi eivät kelpaa mitkä tahansa laskettelulasit tai kemistin suojalasit, sillä niitä ei ole välttämättä tarkoitettu kestämään yli 100 m/s lentäviä kuulia. Linssillisten suojalasien kohdalla sotilaskäyttöön tarkoitetut ballistiset suojalasit ovat varma valinta. Toinen vaihtoehto on ritiläsuojaimet, joiden hyvä puoli on se, etteivät ne voi mennä huuruun. Suojalasien lisäksi on olemassa koko kasvot peittäviä maskeja tai suojalasien kanssa käytettäviä alakasvonsuojuksia, jotka suojaavat varsinkin hampaita pahimmilta iskuilta. Näiden käyttö ei ole pakollista, mutta kuitenkin suositeltavaa. Hampaiden suojana voi käyttää myös hammassuojia, joita saa useimmista urheiluliikkeistä.
3.2 Ase
Silmäsuojainten jälkeen päästäänkin varsinaiseen pelivälineeseen, eli airsoft-aseeseen. Nykyisellään valikoima on todella laaja, joten aseen valitseminen saattaa olla hieman hankalaa. Airsoft-aseet voivat olla käsiviritteisiä eli jousitoimisia, kaasutoimisia tai sähkötoimisia. Lisäksi on olemassa myös paineilmalla toimivia aseita ja erillisiä koneistoja, mutta suhteellisen kalliin hankintahintansa tai vaadittavien asennustöiden takia ne eivät ole kovin hyvä valinta aloittelijalle. Lisäksi on liuta muita ominaisuuksia kuten lähtönopeus ja hop-up, joista on hyvä olla tietoinen ennen aseen ostoa. Uusien aseiden ohella myös käytettyjen aseiden myynti on varsin vilkasta. Yleisimpia kauppapaikkoja käytetyille aseille ovat Kuulatori, Huuto.net ja useiden paikallisten yhdistysten keskustelupalstat. Asetta ostaessa kannattaa muistaa, että airsoft-aseen myyminen tai pysyvä luovuttaminen on lain mukaan kiellettyä alle 18-vuotiaalle ilman huoltajan suostumusta. Jos siis aiot ostaa alaikäisenä aseen, on huoltajan oltava mukana ostotilanteessa. Muiden varusteiden, kuten silmäsuojainten tai kuulien, ostaminen on sallittua myös alaikäisille.
3.2.1 Käyttövoima
Kaasutoimiset aseet toimivat nestekaasun, eli paineessa olevan kaasun voimalla. Pistoolit ovat varsin yleisiä kaasutoimisina, ja ne ovat varsin suosittuja erityisesti kakkosaseina tai pienillä pelikentillä jopa pääaseena. Pienuutensa puolesta ne sopivat suhteellisen hyvin myös nuoremmille pelaajille. Huonona puolena kaasuaseissa on kuitenkin niiden kylmeneminen ammuttaessa. Nestekaasu muuttuu kaasuksi ammuttaessa, mikä kylmentää asetta joka laukauksella. Liian kylmällä kaasussa ei riitä tarpeeksi potkua, minkä takia kaasutoimiset aseet eivät toimi kovin hyvin pakkasella tai lähellä nollaa. Siksipä kaasuaseilla ei pysty pelaamaan loppusyksystä tai talvella. Lisäksi kaasuaseita, varsinkin niitä, joissa on liikkuva luisti eli GBB-aseita (Gas Blowback), on huollettava ja voideltava säännöllisesti, jotta liikkuvat osat eivät kulu ennenaikaisesti tai tiivisteet ala vuotamaan. Jos päätät hankkia kaasuaseen, kannattaa tutustua artikkeliimme kaasuaseiden lippaan huollosta.
Jousitoimiset aseet toimivat ilmakiväärien tapaan, eli ne ladataan joka laukausta ennen käsin. Aseissa on kuitenkin yleensä lipas johon kuulat asetetaan, joten latausvaiheessa ei tarvitse asettaa kuulaa piippuun. Jousitoimiset aseet ovat tekniikaltaan yksinkertaisimpia, joten ne ovat usein halvimpia saatavilla olevia aseita ja lisäksi ne toimivat niin kylmällä kuin lämpimälläkin ilmalla. Yleisimpiä pelikentällä näkyviä jousitoimisia aseita ovat kiväärit, joiden lisäksi on myös haulikoita ja pistooleja. Hintansa puolesta jousiviritteiset pyssyt sopivat hyvin aloittelijoille, mutta huonona puolena on niiden kertaviritteisyys. Toisin sanoen kun yksi laukaus on ammuttu, voi seuraavan laukauksen ampua vasta käsin lataamisen jälkeen. Jousitoiminen ase vaatiikin pelaajalta enemmän pelisilmää ja osaamista, sillä ohi ampuessaan pelaajan on toimittava nopeasti, jotta ei tule itse ammutuksi. Siksi esimerkiksi pitkä kivääri ei ole välttämättä kovinkaan hyvä nuoren aloittelijan ase, sillä hitaan ampumisen lisäksi pitkää asetta on hankalampi liikutella metsässä.
Sähkötoimisissa aseissa koneisto viritetään akun ja sähkömoottorin voimin. Näiden ansiosta sähkötoimisilla aseilla voi ampua yleensä aina sekä sarjatulta että puoliautomaattista kertatulta. Tämän vuoksi aseet ovatkin pelitehokkuudeltaan parhaimpia, sillä kerta- tai sarjatulta ampuessaan on aika paljon suurempi todennäköisyys osua kohteeseen. Sähkötoimisia aseita löytyy kaikenkokoisia, niin pieniä pistooleita kuin metrin mittaisia rynnäkkökivääreitä. Hirvittävän suurta asetta ei kannata hankkia, sillä sitä on vaikeampi kuljettaa metsässä tai ahtaissa tiloissa ja pitkäpiippuiset aseet eivät välttämättä ole sen tarkempia, kuin niitä hieman lyhyemmät aseet.
Mikä pyssy sitten kannattaa valita? On tärkeää selvittää millaiseen pelaamiseen pyssy tulee. Esimerkiksi airsoft-yhdistysten järjestämissä peleissä sähkötoimiset aseet ovat paras valinta aloittelevalle pelaajalle, sillä puoliautomaattiseen kertatuleen ja sarjatuleen kykenevä pelaaja voi pärjätä pelissä, vaikka hänellä ei ole suurta kokemusta siitä, miten aseella kannattaa pelata ja milloin kannattaa ampua. Kertaviritteisellä jousitoimisella aseella pärjääminen tällaisissa peleissä on vaikeampaa. Ohi ampuessaan pelaajalle voi tulla tukalat oltavat, kun vastustaja ampuu tasaista sarjatulta takaisin, niin ettei pelaaja enää pysty ampumaan toista tähdättyä laukausta. Kaasutoiminen pistooli on kokonsa puolesta näppärä ase, mutta pistoolilla kauas ampuminen tarkasti on haastavaa, koska kädet tukevat asetta vain yhdestä pisteestä, kahvasta. Lisäksi säännöllinen huollon tarve, erityisesti tiivisteiden voitelu, vaatii käyttäjältä huolellisuutta. Tarkkuusammuntaan tai ampumisen harjoitteluun jousitoimiset ja kaasutoimiset aseet sopivat vallan mainiosti. Myös hintansa puolesta ne ovat usein halvempia, kuin varsin monimutkaisella koneistolla varustetut sähkötoimiset aseet. Sähkötoimisten puolelta löytyy kuitenkin myös halvempia ja hyväksi todettuja vaihtoehtoja ja esimerkiksi Softaajan aloituspaketit on tehty varta vasten aloitteleville softaajille.
3.2.2 Lähtönopeus
Lähtönopeus tarkoittaa aseen ammuksen eli kuulan nopeutta, kun se lähtee ulos piipusta. Nopeus kertoo hieman aseen suorituskyvystä, kuten sen kantomatkasta. Lähtönopeus ilmoitetaan yleensä metreinä sekunnissa (m/s) ja niin, että se on mitattu 0,20 g painoisella kuulalla. Lähtönopeus nimittäin muuttuu, jos kuulan painoa muutetaan. Kuulan lähtöenergia (ilmoitetaan jouleina eli J) pysyy kuitenkin samana. Esimerkiksi 100 m/s ammutulla 0,20 g kuulalla lähtöenergia on tasan 1 J, kun taas 100 m/s ammutulla 0,25 g kuulalla lähtöenergia on 1,25 J. 1,25 joulen lähtöenergia vastaa 0,20 g kuulalla taasen 112 m/s. Tradetechistä löytyy näppärä lähtönopeuslaskuri, jonka avulla voit vertailla eri lähtönopeuksia ja -energioita. Lähtönopeus kertoo hieman aseen kantomatkasta ja karkeasti voidaan sanoa, että isompi lähtönopeus tarkoittaa pidempää kantamaa. Se tarkoittaa myös sitä, että kuula tuntuu osuessaan enemmän ja myös aseiden koneistot rasittuvat enemmän, koska se vaatii enemmän tehoa. Ulkona pelattaessa lähtönopeutta on hyvä olla, mutta mitään hirvittäviä tehoja sielläkään ei tarvitse, sillä vaikka aseella olisi kova lähtönopeus, sillä ei välttämättä osu kauas, jos tarkkuus ei ole todella hyvä. Aloittelijalle n. 110 m/s ampuva pyssy on varsin hyvä valinta ulkopeleihin. Aseen kantama riittää hyvin ulkopeleihin, mutta tehoa on hieman vähemmän, mikä tarkoittaa, että aseen osat eivät kulu niin paljon. Lisäksi kuulan osuma ei tunnu niin kiperältä lähietäisyydellä ammuttaessa, jolloin myös kanssapelaajilla on mukavampaa.
3.2.3 Hop-up
Hop-up (”hoppi”) on mekanismi, jonka avulla kuula lentää pidemmälle ja aseen tarkkuus paranee. Useissa aseissa hop-up on säädettävä, jolloin siinä voidaan käyttää eri painoisia kuulia. Ilman hop-upia kuulan lentorata on selkeästi kaarevampi, kun taas oikein säädetyn hop-upin kanssa lentorata on aluksi varsin suora ja kuula tippuu maahan vasta lopussa ja varsin nopeasti. Ilman hop-upia aseen kantomatka on paljon pienempi ja lisäksi lentorata on kaarevampi, minkä takia sellaiset aseet eivät ole kovinkaan hyvä valinta airsoftin harrastamiseen. Hyvän hop-upin avulla hieman pienemmällä lähtönopeudella ampuva ase voi ampua pidemmälle ja paljon tarkemmin, kuin isommalla lähtönopeudella mutta hieman huonommalla hopilla varustettu pyssy. Tämän takia lähtönopeuskaan ei kerro kaikkea aseen suorituskyvystä.
3.2.4 Lippaat ja kuulat
Aseen mukana toimitetaan yleensä yksi lipas, jolla pääsee alkuun. Sähkötoimisten aseiden mukana tulee yleensä hicap-lipas ja kaasu- sekä jousitoimisten aseiden kanssa pienempi midcap- tai lowcap-lipas. Hicap-lippaassa on suurin kapasiteetti, joten sillä pärjää jo varsin hyvin pelissä kuin pelissä. Midcap- ja lowcap-lippaiden kapasiteetti on pienempi, mutta niissä ei ole hicap-lippaan tapaan vieteriä jota pitää virittää, jotta lipas syöttää kuulia. Ensikertalaisen kannattaa ensin pelata oman aseensa lippaan kanssa ja sen jälkeen vasta miettiä lisälippaiden hankintaa ja varsinkin sitä, haluaako hän hicap- vai midcap-lippaita, sillä molemmilla on omat etunsa. Lippaiden käyttöohjeet löydät täältä. Kuulia löytyy bio- ja muovikuulina sekä eri painoisina. Biokuulat on valmistettu biohajoavasta muovista, eli ne maatuvat ja katoavat metsään ajan kanssa, kun taas muovikuulat eivät. Biokuulat ovat Suomessa yleisempiä, sillä lähes kaikilla ulkopelialueilla vaaditaan biokuulien käyttöä. Kuulien paino taasen vaikuttaa aseen kantamaan ja tarkkuuteen. Liian kevyt kuula ei lennä niin tarkasti kuin painavampi ja hop-up taasen ei välttämättä riitä painavammalle kuulalle, jolloin sen kantama jää lyhyeksi. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että n. 100 m/s tai alle (≤1 joulea 0,20g kuulalla) ampuvalle aseelle 0,20g on hyvä kuulapaino, n. 110 m/s ampuvalle (1,2 joulea) 0,25g saattaa olla jo parempi, ja n. 120 m/s tai yli ampuvalle aseelle (~1,4 joulea) 0,25g – 0,30g kuula on passeli valinta. Yli 130 m/s (1,7 joulea) ampuville kivääreille kannattaa valita 0,30g tai painavampi kuula. paras kuulapaino löytyy kuitenkin kokeilemalla, sillä aseet ja hop-upit ovat yksilöitä.
3.3 Muut varusteet
Silmäsuojainten ja aseen lisäksi softaamisessa voi käyttää kaikennäköisiä varusteita ja härpäkkeitä, mutta ne eivät ole välttämättömiä harrastuksen kannalta. Alkuun kannattaa vaatteiksi valita metsään sopivat neutraalin väriset ja mieluusti kestävät vaatteet, sekä nilkkaa tukevat kengät. Esimerkiksi vaellus- ja ulkoilukengät tai maiharit sopivat varsin hyvin metsässä liikkumiseen. Näiden lisäksi on hankittava aseelle sopiva kuljetuslaukku, sillä tuliasetta muistuttavaa esinettä ei lain mukaan saa kantaa irrallaan julkisella paikalla. Peitä ase siis aina kauttaaltaan, kun poistut kotoa tai pelipaikalta. Kun harrastus vaikuttaa jatkamisen arvoiselta, niin kannattaa harkita maastopuvun hankintaa. Naamioarvonsa lisäksi maastopuvut ovat varsin huokean hintaisia ja kuitenkin kestäviä metsävaatteita. Halvimmillaan voi päästä jopa parilla kympillä, kun kääntyy esimerkiksi käytetyn armeijaylijäämän puoleen. Useilla pelaajilla näkyy myös paljon muita taktisia vermeitä ja taisteluvarusteita. Taisteluliivien ja taskujen suurin hyöty on lippaiden kantamisessa, mutta muutoin perinteisissä viikonloppupeleissä ei ehdi juuri muuta kentällä tarvitsemaan. Lopullinen varustekokonaisuus muotoutuu kuitenkin ajan myötä omien tarpeiden mukaan.
4 Missä harrastaa?
Airsoftia ei voi harrastaa ihan missä tahansa. Tuliasetta muistuttava peliväline aiheuttaa helposti epäselvyyksiä eli pyssyjen kanssa ei tule heilua julkisella paikalla tai kerrostalon takapihalla. Metsässä pelaaminen on varsin hyvä vaihtoehto, mutta tällöinkin on hankittava maanomistajan lupa harrastamiseen. Helpoin tapa löytää peliporukka ja -alue on mennä mukaan paikallisen airsoft-yhdistyksen pelehin. Airsoft-yhdistykset löydät googlaamalla tai kätevästi myös tradesoft.fi-sivuston yhteistyökumppanien yhdistys-listasta. Useiden yhdistysten viikonloppupelit ovat ilmaisia, joten peleihin osallistuminen ei vaadi hirveästi. Kannattaa kuitenkin aina tutustua yhdistyksen pelisääntöihin ja mahdollisiin ensikertalaisille suunnattuihin ohjeisiin.
Ensikertalaisen pelifiiliksiä
Tradetechistä löydät myös ensimmäistä kertaa softanneiden pelikertomuksia erillisinä julkaisuina. Tutustu ensikosketuksia käsitteleviin artikkeleihin ”Aloittelijalle”-kategoriassa!