Kaasuaseen lippaan huolto

DSC_0365_2

1 Johdanto

Kaasuaseiden, niin pistoolien kuin kiväärienkin lippaat ovat surullisen kuuluisia siitä, että ne ennen pitkään alkavat vuotamaan. Tämä voi johtua liasta, huollon puutteesta tai jopa huonolaatuisista tiivisteistä. Oikeanlaisella ja säännöllisellä huollolla voidaan ehkäistä vuotoja, ja toisinaan samat konstit auttavat jopa korjaamaan jo olemassa olevan vuodon! Kaasuaseiden lippaiden huolto on myös pohjimmiltaan todella suoraviivaista ja vaivatonta, eikä se vaadi juurikaan erikoistaitoa tai -työkaluja.

Omaksi harmikseni olen todennut, että yllättävän suuri osa harrastajista ei edes yritä korjata tai varsinkaan huoltaa lippaitaan. Tiedä sitten onko kyse kiinnostuksen tai taidon puutteesta vai vaikuttaako kaasuase vain liian mystiseltä, jotta siihen kehtaisi koskea. Tosiasiassa kaasuaseet ovat huomattavasti yksinkertaisempia kuin sähköaseet ja niin on niiden huoltokin!

Tämä artikkeli sisältää ohjeet kaasuaseen lippaan huoltamiseen ja mahdollisen vuotokohdan tai syyn selvittämiseen. Esimerkkinä on käytetty KJ Worksin KP-05 GBB pistoolin green gas -lipasta, mutta ohjeet pätevät myös muiden aseiden lippaisiin ja osaltaan myös CO2-lippaisiin.

1.1 Käytetyt työkalut ja tarvikkeet

  • Kuusiokoloavain tai ristipääruuvari pohjalevyn avaamiseen
  • AirsoftPro:n venttiiliavain venttiilien irrottamiseen
  • Pihdit venttiilien avaamiseen
  • Pinsetit tai pieni talttapää O-rengaiden irrottaimiseen
  • Silikonirasva ja -spray
  • Rätti, talouspaperia ja/tai pumpulipuikkoja puhdistukseen ja rasvan levittämiseen
  • Ruuvilukite

2 Lippaan avaaminen

Jotta lipas voidaan puhdistaa ja jotta päästään käsiksi kaikkiin o-renkaisiin, täytyy se avata ensin. KP-05 GBB-lippaassa on irrotettava pohjalevy, jonka alta löytyy ristipääruuvi. Toinen yleinen kiinnitystapa on lippaan ja pohjalevyn läpi menevät tapit.

Venttiilit saa helpoiten irti venttiiliavaimella, mutta se onnistuu myös sopivalla ruuvarilla. Näiden lisäksi irrotetaan myös yläosan syöttöhuulet ja kumihuulet.

Pohjaventtiilin avaamiseen voi käyttää pihtejä, jos se ei onnistu sormin. Iskuriventtiilinkin saa kierrettyä auki, mutta KP-05 tapauksessa se oli niin kireällä, etten viitsinyt rikkoa toimivaa venttiiliä. Onneksi sen voiteleminen ja puhdistaminen hoituu ilman avaamistakin!

Kuva 9 Lipas avattuna

Kuva 9 Lipas avattuna

3 Lippaan puhdistaminen ja venttiilien voiteleminen

Ensin puhdistetaan lipas liasta ja roskista. Useimpien osien puhdistaminen hoituu helposti rasvanpoistajalla ja talouspaperilla. Jos puhdistusainetta ei löydy, ihan pelkkä paperilla putsaaminenkin toimii hyvin. Varsinkin tiivisteet kannattaa putsata hyvin, sillä lika saattaa johtaa vuotoon.

Avatun venttiilin putsaus onnistuu samalla tavalla pyyhkimällä, mutta iskuriventtiili onkin hankalampi tapaus. Iskuriventtiilin putsaus on todella tärkeää, sillä jo mikrometrien luokkaa oleva roska venttiilin välissä saattaa aiheuttaa vuodon! Niiden putsaamiseen olen käyttänyt silikonispraytä. Sprayn paine puhaltaa kaikki pienetkin roskat pois venttiilistä. Perus paineilmakin toimii.

Kuva 15 Iskuriventtiilin putsaus silikonisprayllä

Kuva 16 Iskuriventtiilin putsaus silikonisprayllä

Putsaamisen jälkeen voidaankin siirtyä voitelemaan tiivisteet! Parhaiten voiteluaineeksi sopii silikonirasva tai painestamaton silikoniöljy (ei siis spray, se on turhan nestemäistä, eikä säily niin pitkään kuin öljy tai rasva). Rasvaa voi levittää sormella, pienellä tikulla tai vaikka pumpulipuikolla. Tiivisteitä löytyy venttiilien ulko- ja sisäpuolelta, sekä lippaan pohjalevystä.

Kun osat on voideltu, voidaan lipas koota. Ruuvilukitteen käyttö on tässäkin tapauksessa suositeltavaa, jotta vältytään turhilta löystymisen aiheuttamilta vuodoilta. Ruuvilukitetta saa suurinpiirtein jokaisesta rautakaupasta.

Kuva 21 Pohjalevyn kiinnitysruuviin kannattaa laittaa hieman ruuvilukitetta, jotta se ei pääse löystymään.

Kuva 21 Pohjalevyn kiinnitysruuviin kannattaa laittaa hieman ruuvilukitetta, jotta se ei pääse löystymään.

Opi huoltamaan kaasuaseesi lippaat oikein!"Kaasuaseiden, niin pistoolien kuin kiväärienkin lippaat ovat surullisen…

Julkaissut Tradetech – airsoft-tietokanta 17. helmikuuta 2016

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail