Midcap-lippaiden syöttöhäiriöiden vähentäminen

G&G midcap-lippaita

G&G midcap-lippaita

1 Johdanto

Tässä artikkelissa esitellään kaksi tapaa ehkäistä midcap- eli kaksirivisten lippaiden syöttöhäiriöitä. Ensimmäinen toimenpide kohdistuu lippaan jousen päässä olevaan muoviosaan, joka työntää kuulia ylöspäin (englanniksi follower). Jatkossa tästä osasta käytetään termiä työntäjä. Perinteisesti valmistajat ovat käyttäneet muodoltaan pyöreitä työntäjiä, joka ei ole ideaalein muoto varsinkaan kaksirivisissä lippaissa. Toinen tapa parantaa lippaan toimivuutta on estää sen puoliskoja löystymästä irti toisistaan. Oletuksena tässä artikkelissa on, että osaat avata, huoltaa ja kasata lippaasi.

2 Työntäjän muokkaaminen

 

Pyöreä vakiotyöntäjä aiheuttaa ylimääräistä kitkaa syöttöputkessa.

Pyöreä vakiotyöntäjä aiheuttaa ylimääräistä kitkaa syöttöputkessa.

Yllä olevasta kuvasta huomaat, kuinka pyöreä työntäjä painaa hieman leveämmässä kuulakuilussa kuulia enemmän vinoon kuin ylöspäin. Tämä aiheuttaa ylimääräistä kitkaa, joka vaikuttaa lippaiden syöttävyyteen. Pyöröviilalla tai dremel-hiomakoneella poistetaan hieman materiaalia pyöreän työntäjän laidasta. Tarkoituksena on saada muotoiltua pyöreä kärki vinoksi kolmioksi, jolloin rinnakkaiset kuulat jonossa asettuvat tasaisemmin ja työntö kohdistuu suoraan ylöspäin. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta.

Kuulantyöntäjästä poistetaan pyöreä siivu.

Kuulantyöntäjästä poistetaan pyöreä siivu.

Muokattu työntäjä työntää kuulia suoraan ylöspäin, jolloin ei synny ylimääräistä kitkaa.

Muokattu työntäjä työntää kuulia suoraan ylöspäin, jolloin ei synny ylimääräistä kitkaa.

Kuvista ja ajatuksesta osa on ansiokkaasti asiaa pohtineen Lauri ”Maekii” Mäen käsialaa. Tästä pääset lukemaan alkuperäisen ohjeistuksen englanniksi (vaatii kirjautumisen).

 

3 Lippaan teippaaminen

Varsinkin vanhemmissa ja käytetyissä lippaissa ongelmaa aiheuttaa lippaan puoliskojen leviäminen. Tällöin puoliskot pääsevät hieman irralleen toisistaan ja kuulat voivat jumiutua kuulakuiluun, kun niille syntyy liikaa tilaa.

Ongelmaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu. Tavallisen huollon yhteydessä lipasta uudelleen kasattaessa vedä lippaan sisuskalut vahvalla teipillä yhteen siten, ettei lipas pääse leviämään. Voit toki myös liimata puoliskot mutta tämä hankaloittaa tulevaisuuden huoltotoimenpiteitä.

Teippaamalla voit saada vanhankin lippaan taas syöttämään.

Teippaamalla voit saada vanhankin lippaan taas syöttämään.

Näillä kahdella toimenpiteellä saat parannettua lippaidesi toimivuutta merkittävästi!

 

 

Tässä artikkelissa esitellään kaksi tapaa ehkäistä midcap- eli kaksirivisten lippaiden syöttöhäiriöitä. Ensimmäinen…

Julkaissut Tradetech – airsoft-tietokanta 20. marraskuuta 2015

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail