Rataslaatikot

RetroArms V2- ja Lonex V3-rataslaatikko

RetroArms V2- ja Lonex V3-rataslaatikko

1 Johdanto

Rataslaatikoita käytetään sähkötoimisissa aseissa (AEG). Laatikoiden eri versiot perustuvat japanilaisen Tokyo Maruin suunnittelemiin alkuperäismalleihin, joita on julkaistu 90-luvulta lähtien eri asemalleihin sopiviksi. Artikkeli esittelee yleisimmät rataslaatikkomallit ja muutamat custom-laatikot. Asemallien ja rataslaatikoiden yhteensopivuuksia pääset tarkastelemaan artikkelin lopusta löytyvästä taulukosta.

2 Rataslaatikkoversiot

Jokainen asemalli kelpuuttaa siis vain yhden rataslaatikkoversion sisäänsä. Yleisimmät rataslaatikkomallit jaetaan Tokyo Maruin mukaan pääsääntöisesti kahdeksaan (1-8). Laatikot on numeroitu julkaisujärjestyksensä mukaan (1=vanhin, 8=uusin malli), ja niihin viitataan aina ”versio 2” tai ”V2” tyyppisesti. Uusia versioita on julkaistu niin toiminnollisista syistä (V8: mekaaninen pursketuli/burst) kuin tuliaseistakin tuttujen muotoilurajoitteiden vuoksi. Siksi esimerkiksi V3-laatikkoa ei voi kuvitellakaan asentavansa P90-sarjalaiseen, vaan airsoft-ase vaatii toimiakseen uudemman V6-rataslaatikon.

Rataslaatikon eri versioiden kaltaisesti laatikoilla on usein versiokohtaisia sisä- ja ulko-osia. Väärillä osavalinnoilla voi helposti vahingoittaa niin rataslaatikkoon asennettuja pienosia kuin itse laatikkoa, joten oikeanmalliset osat kannattaa varmistaa kokeneemmalta virittäjältä. Jotkin osat kuten viritinjousi ja mäntä voivat kuitenkin sopia useampaan versioon, mikä helpottaa esim. V2- ja V3-laatikoita viritettäessä. Rataslaatikoiden eri versioita ja osien yhteensopivuuksia käsittellään tarkemmin tulevissa artikkeleissa. Jos aiot nostaa aseesi, varsinkin V2-pohjaisen tulinopeutta tai lähtöenergiaa, kannattaa tsekata vahvistusviilaus-artikkelista ohjeet rataslaatikon etupään vahvistamiseksi.

Markkinoilla on myös nk. custom-rataslaatikoita, jotka eivät lukeudu Tokyo Maruin versioihin. Nämä saattavat olla joko variantteja Tokyo Maruin standardeista tai täysin omia malleja, jotka on suunniteltu nimenomaan yhteen tai muutamiin aseisiin sopiviksi. Esimerkiksi G&G M14 käyttää Tokyo Maruin versio 7 kaltaista rataslaatikkoa, mutta esimerkiksi hop-up kammio (ja lippaat) ovat G&G:n omaa käsialaa.

Poikkeuslaatikoita löytyy mm. seuraavista:

  • Classic Army ja G&G M14 (hieman versio 7 muistuttava)
  • ICS Colt-sarjalaiset (M4/M16); keskeltä vaakasuoraan jakautuva ns. split-rataslaatikko (muistuttaa 2. versiota)
  • Systema PTW ja WE Katana; oma design, jossa täysin erillinen sylinterikokonaisuus
  • sähköpistoolit (AEP), ns. mikrorataslaatikot, joissa useimmiten neljä ratasta
  • Useimmat konekiväärit, kuten M249, M60 ja PKM

Selitteet taulukon merkinnöille:
x = 100 % yhteensopiva
o = ei 100 % yhteensopiva, tai ei vahvistettu

3 Taulukko yleisimmistä versioista

Rataslaatikko:
Asemallit:
Versio 1Versio 2Versio 3Versio 4Versio 5Versio 6Versio 7Versio 8Real Sword T1Real Sword T2Real Sword T3
FAMASx
Colt-sarjax
G3-sarjax
MP5 A- ja SD-mallitx
AK-sarjax
AUG-sarjax
G36-sarjax
MP5K ja PDWx
SIG-sarjax
PSG-1x
UZIx
P90x
Thompsonx
M14-sarjax
Type 89x
Real Sword Type 97/97Bx
Real Sword Type 56/56-1/56-2x
Real Sword SVDx
CYMA SVDo

Rataslaatikoita käytetään sähkötoimisissa aseissa (AEG). Laatikoiden eri versiot perustuvat japanilaisen Tokyo Maruin…

Julkaissut Tradetech – airsoft-tietokanta 20. marraskuuta 2015

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail